РАТ ЗА ШПАНСКО НАСЛЕЂЕ (1701 – 1714) И ЊЕГОВЕ ПОСЛЕДИЦЕ: IN MEMORIAM ТЕОДОРА ТОЛЕВА

Током последње две деценије објављене су бројне антологије и монографије посвећене шпанском рату за наслеђе. Погрешно би било мислити да је овај тема довољно истражена, јер то није случај. Превише је било страна и учесника у овом  тзв. „Првом светском рату да би били оцењени сви документи, писма, досијеи, планови, меморандуми, извештаји очевидаца, дневници итд. Зато не изненађује да је Теодора Толева (1968–2011), млада, амбициозна историчарка из Бугарске, која је прерано преминула од тешке болести и којој је посвећен овај пригодни том, спроводила истраживања о овом рату током последњих годинама живота. Нажалост, њена рана и трагична смрт је спречила да се заврши овај амбициозни истраживачки пројекат. Захваљујући сарадницима из неколико земаља који су радили на овој пригодној публикацији, њена недовршена истраживања би требала да буду допуњена новим аспектима на ту тему.

Заборавио сам и да пренесем пар примедби у вези слајда са књигом „Теодора Толева – Комплетна библиографија на једном месту“:
– реченица „Комплетна библиографија на једном месту“ делује помало комерцијално. Довољно је само ставити „Библиографија“.
– да ли би могао да се дода и слајд оне фотографије где се виде књиге као на полици?

Српско издање књиге

rat-za-spansko-nasledje

Наслов: Der spanische Erbfolgekrieg (1701-1714) und seine Auswirkungen: in memoriam Teodora Toleva
Земља: Аустрија
Година: 2018
Издавач: Studienverlag GmbH
Линк: https://www.studienverlag.at/produkt/5925/der-spanische-erbfolgekrieg-1701-1714-und-seine-auswirkungen/
ISBN: 978-3-7065-5925-6