Биографија

Др Теодора Толева је рођена 29. августа 1968. у Софији. Завршила је француску гимназију и амерички универзитет у Бугарској.

Деведесетих година XX века се сели у Шпанију. Магистрирала је упоредну историју у Барселони на Aутономном универзитету (Universitat Autónoma de Barcelona) а докторирала на Универзитету у Барселони (Universitat de Barcelona).

Др Толева је била полиглот. Говорила је француски, руски, немачки, енглески, шпански, бугарски. Такође, течно је говорила каталонски, италијански и португалски.

Проучава такође и филозофију и теологију. Активно ради за КатДем фондацију (CatDem) у одељењу за грађанска, вишенационална и идентитетска питања. Њена широка култура и познавање језика (укључујући старонемачки) омогућавају јој да чита историјске документе у оригиналу и да их тумачи независно од преводилаца и других аутора.

Њен рад у бечкој архиви (Haus-, Hof- und Staatsarchiv – Österreichisches Staatsarchiv) посебно је плодоносан.

За Теодору проф. др Ауер, тадашњи директор архиве, пише: „Др Толева је поседовала оно што француски историчари културе називају „le goût de l’archive“ (осећај за архив).

Главне теме којима се др Толева бавила током свог кратког живота су биле историја Хабсбуршког царства, национализам и емиграција.

Бугарски академик Марков, пишући о вредности њеног дела је рекао да се у њему истичу „објективност, тачност, ерудиција и поштење, заједно са показаном марљивошћу“.

Др Толева је написала три књиге:
– Утицај Аустроугарске империје на стварање албанске нације, 1896 – 1908
– Спољна политика Ђуле Андрашија и појава македонског питања
– Геноцид и судбина јерменског народа

Књига на тему рата за шпанско наслеђе између Аустрије и Француске и каснија емиграција узрокована ратом, остаје недовршена. У њено сећање Бечки архив је 2018. објавио зборник од двадесет три рада „Der Spanische Erbfolgekrieg (1701 – 1714) und seine Auswirkungen, In Memoriam Teodora Toleva“ написаних од стране више познатих историчара, посвећених недовршеној књизи др Толеве.